Rolls-Royce har avslöjat att flera svenska företag redan arbetar med omfattande planer. Det brittiska företaget Rolls-Royce har gjort en storsatsning på SMR kärnkraft (Small Modular Reactor) och för just nu seriösa förhandlingar med flera företag i Sverige. De nya reaktorerna kan vara på plats redan 2031, förutsatt att det inte finns några politiska konflikter och tillåter förseningar.
– Sverige kan ha SMR:er i drift 2031”, säger Tuomo Huttunen på Rolls Royce SMR.

Rolls-Royce har tecknat sekretessavtal med alla partners, men de senaste är redan driftplatser som är lämpliga för kärnkraft. Nyligen meddelade Fortum att de har startat förstudier för SMR kärnkraft i Finland och Sverige. Vattenfall har också påbörjat förstudier för minst två nya SMR-reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Fler sådana här nyheter är på väg, sa Tuomo Huttunen.
– Så länge det inte blir några regulatoriska problem så kan vi distribuera SMR:er till Sverige och ha dem i kommersiell drift 2031. Det är fullt realistiskt, säger Tuomo Huttunen affärsutvecklingschef i Norden för Rolls Royce SMR till TN och fortsätter:

– Vi har varierande diskussioner med flera aktörer i Sverige men en handfull av dem är mer ingående och seriösa. Överlag kan man säga att det verkar vara dags för förstudier om SMR i Norden under 2023, konstaterar han.

Förutsatt att politikerna gör sitt kan ny svensk kärnkraft vara på plats 2031, men Rolls-Royce för även samtal med andra aktörer, de så kallade kärnkrafts-”nykomlingarna”. Dessa företag har idag ingen erfarenhet av att driva kärnkraft, men har ett stort behov av tillförlitlig el och värme, och kärnkraften kan ge båda. Detta ligger dock fortfarande några år in i framtiden och förutsätter att regeringen upphäver sitt förbud mot att bygga reaktorer utanför befintliga platser. Detta förbinder de sig också i Tidöprotokollet.

Läs hela artikeln på
https://www.tn.se/naringsliv/24750/sverige-nara-ny-karnkraft-hemliga-samarbeten-pagar/

Bildtext: Rolls Royce 470 megawatts SMR-reaktor kan vara på väg till Sverige. Det är fullt realistiskt att ha tekniken på plats 2031 menar de. Bild: Rolls Royce/Pressbild

Artikeln är publicerad för aktuellmiljo.se i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt skicka pressreleaser till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med nyhetsbyrån svenskpress.se.