Internationell succé för björnskådning
28/9, 2008 kl. 23:59I de djupa skogarna i södra Hälsingland bara några mil från Gästrikland ligger en oas som har blivit internationellt känd som Björnriket. Här driver naturfotografen Håkan Vargas Sundberg och Hans fru Eva, Vargas Vilmarkslodge med konferenser och rekreation. Men det är för sin björnskådning som de har blivit mest kända.
– Anläggningen byggdes någon gång på 1950-1960-talet och användes då som en fiskecamp, sedan har man haft olika aktiviteter här i etapper, men aldrig fått riktig snurr på verksamheten, säger Håkan som tidigt såg potential i de vackert belägna byggnaderna.
Naturfotograf som han är förstod Håkan att det var just närheten till den vackra naturen som man skulle ta vara på.
Det började som en konferens- och rekreationsanläggning där alla gäster kunde få ett andningshål och varva ned från storstadens brus, men har i dag utvecklats till en anläggning med naturupplevelser utöver det vanliga.
- Det är vår björnskådning som blivit så väldigt populär. Engelska BBC var här i våras och filmade i två och ett halvt dygn och den världskända fotografen Mattias Klum med sällskap har varit här och kommer tillbaka för att fotografera mer, berättar Håkan som nu satsar extra mycket på björnskådningen eftersom efterfrågan är så stor.
Björnarnas samlingsplats
Det är under perioden april till och med oktober som man har chansen att vara med på björnskådning. Håkan och Eva tar emot grupper på max åtta personer åt gången. Tillsammans vandrar man sedan drygt fyra kilometer in i skogen till gömslet som ligger mitt i den glänta som blivit björnarnas samlingsplats.
– Vi lägger ut åtel, men bara vegetabilier som frukt och spannmål, men vi har märkt att björnarna inte bara är intresserad av maten utan också av att träffa på andra björnar.
Om man anmäler sig till björnskådning har man mycket stor chans att få valuta för pengarna, Håkan uppskattar att man har 90 procents chans att få se en eller flera björnar.
– Vi har räknat på det där och de allra flesta gånger vi är där ser vi björn, säger Håkan och skrattar lite åt frågan om björnarna inte känner människornas närvaro.
– Björnar vet mycket väl att vi är där. De vet att det sitter en engelsman i gluggen som tycker om öl och att det sitter en amatörfotograf i en annan glugg med 43 i skostorlek.
Gömslet där grupperna sitter och väntar på sina ”nära-björn-upplevelser” är försedda med fönster för att titta ut och kamerahål så att man kan sticka ut sitt kameraobjektiv för att kunna fotografera. Men det gäller att inte sticka ut händerna när man håller på med kameran. Inte för att det är någon risk för att björnen ska gå till anfall – utan för att den tvärtom försvinner om den känner för mycket människodoft.
Mycket komfortabel koja
– Gömslet är inget litet plywoodskjul utan en rejäl koja, vem som helst ska kunna övernatta där och se björnar i sin naturliga miljö. Därför är den mycket komfortabel koja. Vi har sköna stolar och alla får också en egen vrå med säng och sovsäck, tillägger han.
Björnskådningen pågår även under björnjakten. Håkan och Eva har en dialog med jägarna och hoppas på en överrenskommelse om att marken där björnskådningen finns ska bli fredat område.
Det är inte bara i Sverige som Vargas Vilsmarkslodge blivit känd, ryktet har spridit sig över världen och särkilt i England har utflykter till de exotiska björnskogarna blivit mycket populära.
– Det blir ett minne för livet för de som är med. Här om veckan fick vi en avi med posten och när vi så öppnade paketet så var det chokladaskar med den finaste lyxchoklad som går att köpa, där stod; ”Best wishes for a brilliant time!” Phil and Julie. Det var från ett engelskt par som varit med på björnskådning och nu ville tacka oss för de upplevelserna, säger Håkan stolt.
Vargas Vilmarkslodge får också använda det prestigefyllda märket "Naturens Bästa" – en märkning som garanterar hög upplevelsekvalitet.
Camilla Lagerqvist
För mer info se:
http://www.vargas.se (konferenser/rekreation)
http://www.swedenwildlife.se (björn-/kungsörnsskådning)
vargas@nordicnature.se
Denna artikel är publicerad på aktuellmiljö via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!