Matsmart och sinnlig frukost på Petréskolan i Hofors
26/11, 2015 kl. 14:09På torsdag bjuds eleverna på högstadiet på Petréskolan i Hofors av en matsmart frukost där man uppmanas att använda sina sinnen! Gästrike återvinnare, Brynäs, och Matakuten samarbetar för att minska matsvinnet.
– Om man släpper datumnojan och vågar lukta och smaka på exempelvis grädde och yoghurt innan man slänger bort den kan man äta en bra frukost och samtidigt spara både pengar och miljö, säger Eva Johansson miljöpedagog Gästrike återvinnare.
– Idag bjuder vi eleverna på bröd som enligt datummärkningen skulle ha slängts, fortsätter Eva.
Det här händer
Smarrig frukost för elever med bland annat överblivet bröd.
Maja Wessling, hockeyspelare Brynäs pratar om vikten av att äta rätt.
Matakuten, Lasse Wennman berättar om matsvinn.
Miljöpedagog från Gästrike återvinnare är konferencier.
Matsmarta val spar pengar och miljö
Enorma mängder fin mat slängs av matbutiker och i hemmen. Orsakerna är till exempel bäst före-datum eller behov av bättre planering.
Satsningen på frukost + föreläsningar på skolor började 2014 och är Gästrike återvinnares bidrag i EU-projektet ”Europa minskar avfallet”. Gästrike återvinnare lyfter matens egentliga värde och ger tips om hur man som privatperson kan minska sitt matsvinn. Kändisar från regionen som Babsan, Clara Hagman och My Heart is a Metronome ger tips på kampanjsajten.
Denna artikel är publicerad på aktuellmiljö via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!