Småföretagaren som blev intresserad av forskning
13/9, 2015 kl. 22:46Ivar Renngård, numera verksam vid Movexum företagsinkubator, och Lars Löfqvist, forskare vid CLIP, Centrum för logistik och innovativ produktion, vid Högskolan i Gävle, har samförfattat en konferensartikel om hur akademi och små företag kan skapa gemensam nytta genom forskning.
Men vi har väl inga innovationer här..?
2007 var jag delägare i ett it-bolag i Söderhamn och fick frågan om vi kunde ta emot en doktorand, Lars Löfqvist, som skulle syssla med småföretag och innovationsutveckling.
- Men vi har väl inga innovationer här?
- Ni har väl en produkt, som utvecklas hela tiden?
- Jo det har vi..
- Med en ny version varje år och versionshantering?
- Ja, så är det..
- Då har ni en innovationsprodukt!
Intressant att se mönstren
Lars satt med på våra möten, han beskrev hur vi jobbade. Det var väldigt intressant att någon kunde se mönster i vårt arbete.
Forskaren är väldigt duktig på att beskriva saker, han beskrev hur vi på varje punkt kunde förbättra processen, som ett LEAN-schema. Lars upptäckte snart att metodiken var utformad efter storföretagen. Han utformade då en metodik som passar småföretag.
Blev projektledare
Ivar Renngård bytte jobb till projektledare och fortsatte samarbetet med Lars Löfqvist.
Jag blev en teoretiskt intresserad praktiker och jobbar nu på Movexum, företagsinkubatorn.
Det intresse som jag fick för de här teoretiska verktygen och processförbättringarna, verktyg som också kan användas i andra etablerade småföretag, har jag fått från Lars.
Artikeln till forskarkonferensen
Vårt paper beskriver den metodik och de resultat Lars kom fram till. Min del är bollplanket för att beskriva det från båda håll.
Vi har mest jobbat med nya företag, men vi skulle vilja göra mer med redan befintliga företag.
Stort intresse i världen
Det finns ett stort intresse i världen för att småföretag ska få del i den forskning som hela tiden sker.
Lars Löfqvist, forskare vid CLIP, Centrum för logistik och innovativ produktion, vid Högskolan i Gävle, och Ivar Renngård, f.d. småföretagare, numera verksam vid Movexum företagsinkubator, har samförfattat en konferensartikel om hur akademi och små företag kan skapa gemensam nytta genom forskning.
Konferensartikeln bygger på ett forskningssamarbete mellan Lars, Ivar och hans f.d. företag, samt gemensamma seminarier tillsammans med små och medelstora företag.
Artikeln ger både forskarens och företagarens perspektiv på hur värdefull samverkan kan skapas, men visar också att samverkan mellan akademi och näringsliv, kan utvecklas så långt att företagare själva bidrar i forskningsprocessen och skriver forskningsbidrag. Konferensartikeln heter The creation of mutual benefit within innovation management research on small companies och kommer att presenteras vid 16th Continuous Innovation Network CINet Conference 13-15 September 2015, KTH Stockholm.
För mer information vv kontakta:
Ivar Renngård, Lean Startup Coach Movexum
Mob: 070-783 07 54
E¤-post: ivar@movexum.se
Lars Löfqvist, universitetslektor i Industriell ekonomi vid Högskolan I Gävle
Telefon: 026- 64 87 42
E-post: mailto:lars.lofqvist@hig.se
Text: Douglas Öhrbom
Denna artikel är publicerad på aktuellmiljö via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!